Bosprojecten voor geüniformeerden met trauma
Als je PTSS hebt, ben je niet meer geschikt voor het werken in bedrijfsleven. Daar wordt geen of te weinig rekening gehouden met de triggers die onverwachts komen. Deze personen blijven vaak binnen, durven niet naar buiten te gaan uit angst voor vooroordelen. De muren komen op hen af! Ze missen het dagritme, de lichamelijke beweging en de sociale contacten.
In het bos werkt men in de frisse lucht. De mensen kunnen daar hun energie kwijt bij het zinvol werk en kunnen dit vooral doen in hun eigen tempo, ze krijgen dagritme en lichamelijke beweging. Ze zijn onder de mensen én ze kunnen als ze het willen, altijd praten met mensen die begrijpen waar ze het over hebben, zonder oordeel, zonder onnozele of kwetsende vragen.
Ervaringen met en over PTSS kunnen hier uitgewisseld worden als het uit komt maar dat is niet de hoofdmoot.
De deelnemers aan het bosproject ervaren de plek in het bos als ‘oplaadpunt’. Hier hebben ze een zinvolle bezigheid en kunnen zich heerlijk ontspannen in een rustige en veilige omgeving. Ze kunnen in het bos maar ook daarbuiten prettige en ongedwongen persoonlijke gesprekken voeren. Indien gewenst, kunnen ze opgenomen worden in een Whatsapp groep om dagelijks ‘digitaal’ lief en leed met elkaar delen.
De deelnemers aan het bosproject regelen ook veel dingen zelf, doen mee aan een aantal workshops dat zelfhulp en eigen inzicht bevordert. Ze krijgen daardoor weer vertrouwen in zichzelf en durven de regie over hun eigen leven (weer) op te pakken. Ze staan steeds meer open voor de integratie in het normale dagelijks leven. Jonge vaders nemen zelfs regelmatig hun kinderen mee naar het bos.
Met het bosproject “Natuurlijk Samen” krijgt men letterlijk en figuurlijk weer een plek in de maatschappij.
Projectleider van het bosproject “Natuurlijk Samen” is Uyên Lu. Uyên was tot 2022 lid van het Hoofdbestuur van BNMO met de portefeuille Trainings- en Begeleidingsdagen. Ze is tevens lid van het Bestuur van Stichting De Veerkracht.
Geschiedenis van het bosproject “Natuurlijk Samen”
In augustus 2016 is Stichting de Veerkracht gestart met het bosproject “Natuurlijk Samen” in het Schapenpark bij Odoorn. Dit project is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met de volgende instanties: Staatsbosbeheer, stichting ‘Waar Een Wil Is’, stichting ‘It Kypmantsje’, stichting ‘Natuurlijk Odoorn’, Stimog/BNMO, Lions Club en De Compound (tot zomer 2018).
Inmiddels zijn er drie bosprojecten, die allemaal begeleid worden door mensen met een speciale deskundigheid op het gebied van PTSS. Deze begeleiders doen dit allemaal als vrijwilliger. Zij kunnen slechts hun reiskosten declareren.
Bosproject Odoorn, het eerste project
Aanvankelijk komt elke donderdag een groep getraumatiseerde veteranen naar het bos in Odoorn. Deze mannen helpen de boswachters van het Staatsbosbeheer een aantal heidevelden te onderhouden. Ongewenste sparrenbomen moeten uit de heidevelden worden getrokken. Ook leveren ze hand- en spandiensten aan de schaapherder met een kudde van ruim 40 schapen.
Begeleider van de groep in Odoorn vanaf augustus 2016 t/m oktober 2019: Uyên Lu, voornoemd. Zij begeleidde de groep in haar hoedanigheid van psychosociaal therapeute.
De functie van begeleider is vanaf medio 2020 overgenomen door Willem Veldkamp, eveneens bestuurslid van Stichting de Veerkracht, en tevens oud maatschappelijk werker bij Defensie.
In april 2022, na 6,5 jaar opschonen en onderhouden van de heidevelden, wordt in overleg met Staatsbosbeheer, de werkplek van de bosgroep in Odoorn verplaatst naar een ander bosperceel. De schaftkeet verhuist mee naar de nieuwe werkplek.
Bosproject Sellingen, het tweede project
Op 27 oktober 2018 komt Willem Lich (oud politie-agent) naar het bos in Odoorn om kennis te maken met het Bosproject. Hij wil meedoen aan een soortgelijk project, maar dan voor getraumatiseerde politieagenten in het Sellingerbos in Groningen.
Er zijn heel wat gelijkenissen, zodat besloten wordt dat er in Sellingen ook een Bosproject wordt opgestart, wederom in samenwerking met Staatsbosbeheer, maar nu voor politie-agenten en veteranen met PTSS.
In 2019 start het bosproject in Sellingen.
Uyên Lu wordt de vaste begeleider van dit bosproject, waar de mensen iedere maandag bij elkaar komen.
In 2019 maakt Martin Klungel, verslaggever van RTV Noord een film over het bosproject in Sellingen, welke bijdraagt aan meer kennis over PTSS en meer begrip voor mensen met PTSS, wat weer een bijdrage levert aan het herstel van deze mensen. De film wordt door RTV Noord uitgezonden op 20 augustus 2019, met een toelichting van Judith Tuinstra, psycholoog bij PSYQ Lentis.
RTV NOORD – PTSS-patiënten zoeken hun heil in het bos bij Sellingen Geschreven door Martin Klungel, verslaggever
Dinsdag 20 augustus 2019, 06:30
Elke maandag is een aantal PTSS-patiënten aan het klussen in het bos van Ter Borg ten zuiden van Sellingen. Voor sommige werkt het beter dan de reguliere behandeling.
Met een grote betonschaar lopen Willem Lich (oud-politieagent) en Tom van der Tuuk (veteraan) over het heidelandschap in buurtschap Ter Borg. ‘Kijk dit hebben we allemaal al weggeknipt zodat de heide weer kan bloeien’, zegt Lich. Vol trots laat hij het open heidelandschap zien met op de achtergrond een ven.
In totaal doen ongeveer vijf patiënten per maandag mee. Vandaag gaan Van der Tuuk en Lich ook weer aan het werk. ‘Het geeft mij rust’, zegt Van der Tuuk. Het werken maakt ook Lich rustiger.
Het helpt bovendien bij de verwerking van de aandoening. ‘Stel je voor dat je je niet helemaal goed voelt, dan herkennen je collega’s dat. Die vallen je dan niet aan, maar die helpen je’, zegt Lich.
Volgens de voormalig politieagent is het lastig om het over de aandoening te hebben. ‘Je begint er niet snel over en mensen snappen het ook niet. Je snapt pas wat PTSS met je doet als je het hebt’, aldus Lich.
Een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) is een aandoening die ontstaat na het meemaken van schokkende of traumatische ervaringen. Patiënten kunnen onder andere last krijgen van stemmingswisselingen, sneller geprikkeld zijn en het herbeleven van traumatische gebeurtenissen. Veteraan Tom van der Tuuk heeft jarenlang therapieën gehad. ‘Op een gegeven moment hielp het niet meer’, legt hij uit. ‘En dan krijg je het nieuws dat je uitbehandeld bent. Ik ben nu een half jaar bezig in het bos en ik heb het gevoel dat de activiteiten in het bos meer effect hebben.’
Initiatiefnemer positief
Stichting De Veerkracht en Staatsbosbeheer organiseren de werkzaamheden in het bos. Volgens Uyên Lu werken de reguliere therapieën tegen PTSS maar voor korte tijd. ‘Ze komen van therapie en zouden zich beter moeten voelen, alleen gebeurt dat niet.
Bij sommigen slaat de normale therapie wel aan, maar het is niet blijvend. De mensen vallen weer terug in hun oude patroon zodra er iets gebeurt’, vertelt Lu.
Bij het project in de bossen van Ter Borg is dat anders volgens haar: ‘Bij dit project kunnen ze elke week blijven komen en kunnen een beroep doen op hun buddies. Op die manier heb je een vast patroon en dat werkt beter’, vertelt Lu. ‘Zodra ze het bos zien en aan het werk kunnen gaan dan voelen ze zich ontspannen.’
En dat is ook de bedoeling. Hoe lang Lich nog door gaat? ‘Tot mijn gezondheid het niet meer aan kan’, zegt de voormalige agent.
Foto’s:
Tom van der Tuuk, Uyên Lu en Willem Lich zijn aan het werk in Ter Borg (Foto: Martijn Klungel/RTV Noord)
https://www.rtvnoord.nl/…/PTSS-patienten-zoeken-hun… #BosProject #BNMO #vfonds #StichtingDeVeerkracht #RTVNoord